Готвят стрес-тестове на банките и за кибератаки

Кибератаките срещу банки се увеличиха по брой и сложност през последните години

Кибератаките срещу банки се увеличиха по брой и сложност през последните години

Европейският съюз обмисля да тества защитите на банките срещу кибератаки. Причината е в нарастващия брой на виртуалните нападения спрямо финансови организации, съчетана с увеличаващата се сложност и изобретателност на тези атаки.

Кибератаките срещу банки са се увеличили по брой и сложност през последните години, а престъпниците постоянно изнамират нови и нови начини да се добират до пари – отвъд добре познатото придобиване до данни за сметките на клиентите, пише Ройтерс.

През февруари миналата година 81 милиона долара бяха откраднати от Централната банка на Бангладеш, след като хакери пробиха нейната система и получиха достъп до мрежата за международни транзакции SWIFT. Глобалните регулатори на сектора побързаха да затегнат изискванията за сигурност към банките след тази гигантска кибер измама. Тя остана като един от емблематичните случаи на кибер-атака към банка в историята на финансовото дело.

Едновременно с това кибератаките продължиха да стават все по-сложни и да се увеличават. В края на годината например пострада банковото звено на Tesco Plc, откъдето бяха откраднати 2,5 милиона лири посредством масирана и много добре координирана хакерска кампания.

В резултат на това днес банките „се борят да докажат способността си да се справят с нарастващата заплаха от добре организирани пробиви в своите критични системи и данни“, се посочва в доклад на Европейския банков орган (ЕБО) от декември м.г. Следващата стъпка от страна на европейските регулатори за повишаване на сигурността може да бъде стрес-тест за всички банки в ЕС.

В момента Европейската комисия преценява дали и как да приложи такъв „изпит“ за състоянието на защитните системи на банките. Най-важният въпрос е дали такава общоевропейска стрес-тест акция ще успее да помогне за повишаване на сигурността. Очаква се повече информация за предстоящите изпитания да стане достъпна през лятото тази година.

Коментар