САЩ разследва претенции на Nokia към Apple

Не за първи път Apple има патентни проблеми с Nokia

Не за първи път Apple има патентни проблеми с Nokia

Комисията по международна търговия на САЩ (USITC) започна разследване на твърденията на Nokia, че смартфоните и таблетите на Apple нарушават редица патенти на финландската компания.

Делото има за задача да прецени дали „ябълката“ действително погазва правила, които касаят вноса и продажбата на продукти в САЩ в нарушение на интелектуалните права на друга компания. Искането на Nokia е комисията да издаде „нареждане за ограничено изключване и нареждане за преустановяване“ на вноса и продажбата на определени устройства и системи.

Разследването на USITC е част от голям брой съдебни дела, заведени от Nokia в САЩ, Европа и Азия, в които Apple е обвинена, че нейните продукти нарушават около 40 патента, пише MobileWorldLive.com. Те обхващат редица технологии, свързани с елементи като потребителски интерфейс, дисплей, софтуер, антена, чипсет и видео-кодиране.

Комисията ще прегледа доказателствата, послужили за образуване на първоначалното разследване, а окончателното й решение се очаква в рамките на 45 дена. След това двете компании ще имат два месеца, за да се съобразят с решението, каквото и да е то.

Не за първи път Apple има патентни проблеми с Nokia. Съдебните действия, започнати през декември, всъщност разпалват стар спор за интелектуални права, който датира от периода 2009-2011 г. Тогава правният дебат между двете фирми доведе дотам, че Nokia получи плащания за лицензионни такси и авторски права.

Коментар