Биткойн технология ще подсигури IoT устройствата

Технологията, използвана в криптовалутите, може да обезпечи сигурността на IoT устройствата

Технологията, използвана в криптовалутите, може да обезпечи сигурността на IoT устройствата

Водещи компании създадоха консорциум, който ще се посвети на изучаване на възможностите за използване на технологията на биткойн в интернет на нещата (IoT). Зад инициативата стоят Cisco, Bosch, Foxconn, Gemalto, Bank of New York Mellon и др.

Става въпрос за технологията блокчейн, или разпределена база данни, която се използва при операциите с криптовалути от рода на биткойн. Именно децентрализацията е същността на всяка криптовалута.

Новосъздаденият консорциум ще изследва начините за използване на блокчейн за обезпечане на сигурността на интернет на нещата – концепция, при която всички устройства около нас са свързани и могат да приемат и предават данни, съобщи Ройтерс. В организацията влизат и стартъпи, специализирани в блокчейн, като Consensus Systems, BitSE и Chronicled.

Очаква се консорциумът да разработи единен блокчейн протокол за интернет на нещата, предназначен за всяко IoT устройство. Разпределената база данни обезпечава сигурност на системите, в които се използва. В случая това касае данните, обработвани и съхранявани в IoT устройствата.

В бъдеще подобни устройства ще станат нещо обичайно навсякъде около нас. Разпространението на IoT ще даде повече шансове на злонамерени лица да получат достъп до конфиденциалните данни на един или друг човек. Блокчейн технологията може да реши този проблем.

Коментар