Стартъпи за изкуствен интелект са хит на пазара

Парите на инвеститорите се насочват към сферата на изкуствения интелект

Парите на инвеститорите се насочват към сферата на изкуствения интелект

Инвестициите в стартиращи компании, специализирани в технологиите за изкуствен интелект, са нараснали за една година с над 60% в световен мащаб, според анализатори от CB Insights.

Пазарът на AI системи нараства бързо в последните години. През 2016 г. стартъпите в тази перспективна област са привлекли инвестиции от над 5 млрд. долара, което е своеобразен рекорд за последните пет години, пише Nikkei. За сравнение, инвестициите в стартъпи през 2015 г. са били 3,12 млрд. долара.

Технологиите за изкуствен интелект стават все по-важни в дейността на различни компании, особено от интернет индустрията. Това личи от рундовете за финансиране на AI проекти, които са се увеличили от 493 през 2015 г. до 658 през 2016 г.

Наблюдава се също ръст на инвестициите в AI компании извън пределите на САЩ. Ако през 2012 г. само 21% от инвестициите в тази област са получили компании извън САЩ, то през миналата година делът им вече възлиза на 38%.

Показателно е също, че водещи технологични компании обединяват усилия и ресурси за развитие на изкуствения интелект. Наскоро и Apple се присъедини към мащабната инициатива “Partnership on AI”.

Коментар