Теленор отново с ръст на приходите и печалбата

През четвъртото тримесечие на 2016 г. Теленор затвърди положителните тенденции и отново отбеляза ръст в повечето основни индикатори

През четвъртото тримесечие на 2016 г. Теленор затвърди положителните тенденции и отново отбеляза ръст в повечето основни индикатори

Теленор запази тенденцията за ръст на приходите и печалбата и през последното тримесечие на 2016 г., съгласно финансовия доклад на компанията, публикуван днес.

Общите приходи на Теленор за периода октомври-декември 2016 г. възлизат на 179 млн. лв., или с 5% повече спрямо четвъртото тримесечие на 2015 г. Печалбата преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) е нараснала с 1% до 62 млн. лв.

За годината като цяло, Теленор отчита приходи в размер на 667 млн. лв., спрямо 642 млн. за 2015-та. Печалбата на оператора се е увеличила от 248 до 251 млн.лв., сочи финансовият отчет.

Теленор отдава повишените резултати на ръста в приходите от абонаменти, трафик и взаимна свързаност. Средномесечният приход от един абонат е нараснал с 12% през четвъртото тримесечие, поради преминаване към по-високи тарифни планове, и вече възлиза на 13,4 лв.

Капиталовите разходи на компанията през периода са свързани най-вече с инвестиции в мрежата, вкл. в разширение на покритието на 4G, което достигна 78% от населението на страната.

„Успешните ни инициативи за оптимизиране на мрежата и разширяване на обсега на 4G услугите, както и атрактивните ни търговски предложения отново доведоха до ръст в потреблението, а оттам и до увеличение на общите приходи, рентабилността и приходите от един потребител на компанията“, коментира главният изпълнителен директор на Теленор – Майкъл Фоли.

Коментар