LTE превзе пазара на смартфони

Близо четири от всеки пет продадени смартфона са LTE-съвместими

Близо четири от всеки пет продадени смартфона са LTE-съвместими

Световните продажби на смартфони нараснаха с 3% през миналата година и превишиха 1,5 млрд. брроя. Само през четвъртото тримесечие ръстът е 9% до рекордните 440 млн. броя, според свежи данни на анализатори.

През 2016 г. в света са продадени над 1 млрд. смартфона с поддръжка на мрежи от четвърто поколение LTE, сочи доклад на Counterpoint. Това означава, че близо четири от всеки пет продадени смартфона са LTE-съвместими.

Лидер по проникване на мрежите от четвърто поколение е Китай, където се намират почти половината от всички LTE абонати в света. Но най-голям пазар за смартфони остава САЩ, следван от Китай и Индия – на трите държави се падат близо половината от продажбите на умни телефони в света през 2016 г.

Що се отнася до брандовете, Samsung и Apple са начело, макар, че регистрират спад през годината. След тях в Топ 5 са производителите от Китай – Huawei, Oppo и Vivo.

Samsung е продал през миналата година около 310 млн. устройства, докато Apple е реализирал 215,2 млн. броя iPhone. Американската компания обаче постига рекордна средна цена – 695 долара за iPhone 7 Plus.

Рекорди бележи и Huawei с продадените 139 млн. смартфона, постигайки ръст от 28% спрямо предходната година. Пазарният дял на компанията за първи път превиши 10-те процента в заключителното четвърто тримесечие.

В топ 10 на пазара за смартфони влизат още ZTE, Xiaomi, LG, Alcatel и Lenovo. Но само ZTE постига ръст (4,9%) за годината, докато продажбите на останалите производители са намалели – спад от 31,4% регистрира Lenovo, при Xiaomi и Alcatel намалението също е двуцифрено.

Коментар