Тръмп сваля санкции срещу Русия в полза на Microsoft

Доналд Тръмп даде възможност на Microsoft да продава нови софтуерни лицензи на Федералната служба за сигурност на Русия

Доналд Тръмп даде възможност на Microsoft да продава нови софтуерни лицензи на Федералната служба за сигурност на Русия

Министерство на финансите на САЩ разреши на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) да сключва сделки с американски фирми за внос на електронни стоки на единична цена от 5000 долара годишно.

Според медиите в САЩ и Русия, това всъщност е отслабване на санкциите, в частност върху сделките с ФСБ, които бяха въведени с указ на Барак Обама на 1 април 2015 г. и 28 декември 2016 г., въпреки че Доналд Тръмп отрича подобни твърдения, съобщи Cnеws.

Документът, озаглавен „Обща лицензия номер едно“, е публикуван на сайта на Министерство на финансите на САЩ. В него се посочва, че всички сделки и действия с участието на ФСБ, които по-рано бяха забранени от президента на САЩ, сега се разрешават за някои изключения.

В частност, документът касае вноса на продукти от сферата на информационните технологии за нуждите на ФСБ и Руската федерация. Запазват се ограниченията за стоки, технологии и услуги на територията на Крим.

Цената на единица купувана стока е ограничена от документа на 5000 долара годишно. Предполага се, че санкцията се отменя, за да могат американските компании да продават на ФСБ нови годишни лицензи за софтуер.

В потвърждение на това предположение, Файненшъл Таймс съобщава, позовавайки се на собствени източници, че за облекчаването на режима на търговия са изиграли важна роля жалбите, подадени от ИТ компаниите Microsoft и Cisco.

Същевременно, Доналд Тръмп заяви на среща с журналисти, че документът не отменя вече приетите санкции. „Нищо не съм смекчил“, казва новият президент на САЩ, цитиран от The Hill. Според прес-секретаря на Белия дом Шон Спайсър, документът се явява обичайна за министерството практика за уточняване на регламента на санкциите за различните отрасли.

Според коментарите на руски политици, обнародваният документ на Министерство на финансите на САЩ може да се превърне в първата лястовичка в процеса на пълна отмяна на санкциите спрямо различни ведомства и граждани на Руската федерация.

Коментари по темата: „Тръмп сваля санкции срещу Русия в полза на Microsoft”

добавете коментар...

  1. :о)

    ЛОБИСТИ ЛОБИСТИ ЛОБИСТИ…това е големия бизнес

  2. Anonymous

    Искат и $ за троянци прозорци 10 ?

Коментар