AMD обяви 15% ръст на приходите

„Постигнахме стратегическите си цели през 2016 г.“, заяви CEO-то на AMD д-р Лиса Су

„Постигнахме стратегическите си цели през 2016 г.“, заяви CEO-то на AMD д-р Лиса Су

AMD съобщи за приходи от 1,11 милиарда щатски долара за 4-тото тримесечие на миналата година. Това е ръст от 15%, в сравнение със същия период на предишната година, основно заради по-силните продажби на графични процесори.

Оперативните загуби за тримесечието възлизат на 3 милиона долара, спрямо 49 млн. година по-рано, а нетните загуби са 51 милиона долара, или по 6 цента на дял, при 102 млн. долара за Q4 на предходната година. Загубите намаляват в резултат на по-високите приходи и печалби от лицензи.

„Постигнахме стратегическите си цели през 2016 г., като успешно изпълнихме пътните карти за нашите продукти, спечелихме обратно дял в ключови пазари, укрепихме своите финансови основи и осигурихме ръст на годишните приходи,“ коментира резултатите д-р Лиса Су, президент и СЕО на AMD. Тя увери, че компанията ще пусне в график най-силния си набор от изчислителни и графични продукти от над 10 години насам.

Като цяло за 2016 г. AMD докладва приходи от 4,27 милиарда долара и ръст от 7% на годишна база. Оперативните загуби са 372 милиона щатски долара, в сравнение с 481 милиона за предходната година. Подобрението по този параметър е постигнато, благодарение на по-високите приходи, по-ниските плащания по реструктурирането и печалби от лицензи.

Нетните загуби възлизат на 497 милиона долара, в сравнение с 660 милиона предходната година. Паричните средства и техните еквиваленти в края на годината са били $1,26 милиарда, докато в края на предходната година са били $785 милиона.

Приходите в сегмента процесори и графични продукти, в частност, са 600 милиона долара през четвъртото тримесечие, като тук компанията бележи ръст от 28% на годишна база. Средната продажна цена (ASP) е снижена, основно заради цените на настолните и мобилните процесори, докато ASP на графичните процесори се е повишила.

В сегмента корпоративни продукти, устройства за вграждане и специализирани изделия, приходите достигат $506 милиона, или с 4% повече спрямо предходната година, основно поради по-високите приходи от продажби на SoC за вграждане и специализирани чипове.

За първото тримесечие на 2017 г. AMD очаква спад от 11%, в сравнение с предишното (4-то за 2016 г.), плюс-минус 3%. В сравнение със същия период на 2016 г., компанията очаква ръст на приходите от около 18%.

Коментар