Windows Cloud безплатно за производители на евтини РС

Microsoft ще конкурира хромбуците с евтини РС под управление на Windows Cloud

Microsoft ще конкурира хромбуците с евтини РС под управление на Windows Cloud

Производителите на евтини компютри ще получават безплатно от Microsoft опростена версия на операционната система Windows 10, известна като Windows Cloud. Този ход на ИТ гиганта е насочен срещу настъплението на хромбуците.

Първите информации за Windows Cloud се появиха през януари. Специалната версия бе оприличена на Windows RT, заради възможността за пускане само на приложения за универсална Windows платформа (UWP).

Но сега става ясно, че новата ОС има едно съществено различие – Windows Cloud позволява обновяване до Windows 10 Pro, съобщава Petri.com. В интернет изтекоха и първите изображения на Windows Cloud, която очевидно е предназначена да конкурира Chrome OS на Google и ще се инсталира на компютри от нисък клас.

Възможността за ъпгрейд от Windows Cloud до Windows 10 Pro се потвърждава от публикувания наскоро изходен код на платформата. Ако потребителят на РС с тази ОС реши да я обнови до Windows 10 Pro, ще трябва да плати лицензна такса, но неясно каква.

Засега няма информация дали системата позволява преход към други версии на Windows 10. Не е известно също дали Windows Cloud ще работи само на процесори Intel, или ще поддържа и ARM архитектура.

Коментар