Intel Kaby Lake с AMD GPU се чака тази година

Intel ще вгради готови GPU от AMD в своите процесори, на базата на лицензно споразумение

Intel ще вгради готови GPU от AMD в своите процесори, на базата на лицензно споразумение

Първият процесор на Intel с вграден графичен блок от AMD се очаква да излезе на пазара още тази година. Това ще бъде чип от поколението Kaby Lake, според изтекли информации в специализиран форум.

В края на миналата година стана ясно, че Intel е подписала лицензно споразумение с AMD, по силата на което може да използва графичните технологии на своя конкурент в процесорите си. Intel има подобно споразумение и с Nvidia, така че може свободно да експериментира с технологиите на двете компании.

Според Кайл Бенет, собственик на HardOCP, първият интелски процесор с GPU на база технологи от AMD ще се появи още тази година в състава на настоящото поколение чипове Kaby Lake. Като производителност, процесорът ще се позиционира по средата между ниския и средния клас, което означава и невисока цена.

Твърди се, че Kaby Lake процесорът ще има два силициеви кристала – по един за CPU и GPU блоковете. Това предполага, че Intel ще получи готови GPU решение от AMD, за да си спести разработката на нови технологии, притиснат от липсата на време.

Коментар