Производител започна да губи от нетбуците

Един от най-големите производители на компютри в света, тайванската Quanta Computer, започна да губи от нашумелите напоследък нетбуци.
ОЕМ доставчикът, изпълняващ поръчки за водещи маркови компании, отчете намаление на приходите през август и приписа вината за това на нетбуците, според публикация в digitimes.com.
Общият брой на произведените от Quanta Computer машини, вкл. и нетбуци, е нараснал до 3,1 милиона, в сравнение с 2,9 млн. през август. Приходите на тайванския гигант обаче са се понижили с 18,5%.
Освен все по-големи количества нетбуци за Acer, компанията е получила поръчки и от Sony и Lenovo. Обемът на производството ще продължи да расте, но е много съмнително, че Quanta ще постигне съответно увеличение и на приходите.
Още с първата вълна на евтини лаптопи, мнозина анализатори предупредиха, че новооткрилият се пазарен сегмент може да не се окаже доходоносен за играчите от индустрията. Поне в случая с Quanta цифрите потвърждават опасенията, че е невъзможен печеливш бизнес модел за всички по веригата, при настоящите цени.

Коментар