Бивши мобилни величия се съдят за патенти

Започна поредно дело за патентни нарушения в мобилната индустрия

Канадската компания BlackBerry, която навремето държеше една пета от пазара на смартфони, съди Nokia – бивш номер едно при мобилните телефони, съобщи Файненшъл Пост.

BlackBerry е подала иск срещу Nokia с обвинение за патентни нарушения и настоява за компенсации за причинените щети. Съдебният иск е подаден в САЩ

Ищецът твърди, че са нарушени негови патенти в базовите станции на мобилните мрежи, контролерите на радиомрежите и софтуера Liquid Radio. В иска са посочени 11 патента, но не и размера на компенсацията.

Устройствата, които нарушават патенти, се използват от оператори като T-Mobile и AT&T. Според ищеца, Nokia е знаела за нарушението, тъй като в своите заявки за патенти се позовава на съответни патенти на BlackBerry.

Някои от патентите, фигуриращи в иска, по-рано принадлежаха на Nortel Networks. Впоследствие, през 2009 г. Nokia се опита да ги изкупи, но безуспешно.

През 2011 г. патенти на банкрутиралата Nortel за 4,5 млрд. долара станаха достояние на консорциума Rockstar, в състава на който влезе и BlackBerry. По-късно патентите бяха разделени между участниците в консорциума, вкл. BlackBerry, Apple и Microsoft.

Коментари по темата: „Бивши мобилни величия се съдят за патенти”

добавете коментар...

  1. az

    @:о) Нокиа е голяма фирма, дори автомобилни гуми произвеждат! МС купиха подразделението за gsm-и на Нокиа!

  2. За сведение

    Майкрософт купи подразделението за телефони на Нокия. Но тя има и друг бизнес – с телекомуникационно оборудване, с който се занимава и в момента

  3. :о)

    Nokia има ли? Не ги ли купи и закри Майкрософт?
    Поне си четете собствените новини и разсъждавайте?

Коментар