Пълно 5G портфолио за оператори на MWC 2017

5G платформата на Ericsson включва технологии за опорни, радио и транспортни мрежи, наред с дигитални поддържащи системи, услуги за трансформация и сигурност

Първа по рода си платформа от технологии за опорна и радио мрежи за 5G ще покаже Ericsson на Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC 2017) този месец. Решението ще ускори прехода към 5G на съвременните мрежи и ще даде възможност за глобален 5G достъп и пренос, покриващ всички честотни диапазони, съобщиха от шведската компания.

5G платформата идва в услуга на първите оператори, които се прехвърлят към мрежи от пето поколение. Навсякъде комуникациите се развиват бързо към приложения, работещи с масивни данни, като виртуална реалност (VR) и добавена реалност (AR). Решението на Ericsson ще позволи на операторите да еволюират гладко към следващото поколение мрежи.

Платформата включва портфолио от 5G технологии за опорни, радио и транспортни мрежи, наред с дигитални поддържащи системи, услуги за трансформация и сигурност. В основата е 5G Core System, която способства 5G сценарии на употреба на базата на разпределение на мрежовите ресурси, което позволява на оператора да предоставя отделни виртуални мрежи с функционалност, специфична за дадена услуга или за клиент, в рамките на една обща мрежа.

Ericsson добавя средночестотни и високочестотни 5G New Radio (NR) радиа към първото в света 5G NR радио, което компанията представи миналата година. Наличието на радио станции за всички честотни диапазони ще донесе ползи за 5G комуникациите в глобален мащаб. Портфолиото от 5G радио станции ще бъде първото, което поддържа новия стандартизиран 5G „фронтхол“ интерфейс eCPRI.

Новите бизнес възможности и приложения в ерата на 5G ще изискват пренос на терабайти данни из цялата мрежа. За да се гарантира необходимия капацитет, Ericsson въвежда и оптимизирани транспортни решения като Mini-Link, който позволява скорост от 10Gbps. Компанията въвежда и други иновации по пътя към 5G чрез LTE мрежите и 1 Gbps LTE решения.

Deutsche Telekom, Ericsson и SK Telecom вече изградиха и демонстрираха първата в света интерконтинентална 5G тестова мрежа, в която разпределените мрежови ресурси са достъпни в мрежата на другия оператор.

Ericsson очаква, че през 2026 г., когато телекомуникационните оператори използват 5G технологиите за дигитализация на индустрията, в световен мащаб ще съществуват пазарни възможности за 582 милиарда щатски долара. За операторите това представлява потенциал да генерират 34% ръст на приходите през 2026 г., особено в секторите производство и енергетика/комунални услуги.

Коментар