Идват лаптопи със Snapdragon и Windows 10

Индустрията вече тества лаптопи на база ARM процесори и Windows 10

Производители на компютри подготвят лаптопи на база ARM процесор Snapdragon и операционна система Windows 10, според източници от далекоизточната индустрия.

Очаква се подобни машини да се появят през втората половина на годината. Новите лаптопи ще стъпят на чип Snapdragon 820 за Windows 10, допълнен от 4GB RAM, с възможности за работа с браузър Edge, HD видео и мултитаскинг, пише wccftech.com.

Тайвански доставчици на компоненти съобщават също за лаптопи на база Windows 10 и Snapdragon 835 с впечатляваща производителност. Нещо повече, тези нови машини щели да предложат повече за цената си, в сравнение с Intel-базираните решения.

Несъмнено, комбинацията от Windows 10 и ARM чипове има потенциал да конкурира сегашните ноутбуци, но това няма да е лесно решение, така че информацията за скорошна поява на подобни ноутбуци може да не е напълно точна.

Около Apple също се носят слухове, че иска да замени мобилните чипсети на Intel със собствени ARM решения. Процесори като A9X и други чипове на Apple от висок клас вече съперничат на Intel Core M.

Появата на компютри с Windows 10 за ARM и Qualcomm чипсети не изглежда толкова далечно бъдеще, предвид скорошния анонс на първата дънна платка Dragonboard 820c с чипсет Snapdragon 835, предназначена за роботи, IoT, дронове и други приложения.

820c поддържа операционна система Debian, докато нейният предшественик 410c може да работи с Windows 10 IoT. Всичко това подхранва надеждите, че Windows 10 ще заработи пълноценно на ARM платформи.

Коментари по темата: „Идват лаптопи със Snapdragon и Windows 10”

добавете коментар...

  1. :)

    И на кой му трябва нещо подобно? Всъщност една камара невежи хорица ще си помислят, че ще имат истински Windows на таблета и ще си купят ARM безумието.

  2. mssucks

    Интересно ми е как тези дракони ще осигурят подържат: EPT, SIPP, MPX, SSE4.1/4.2, AVX 2.0, VT-x, VT-d, 4K (реални, не на 5,5-6 инчови екрани), над 8GB ram и тн.? Има още неща ама ще стане голям поста. За заключение това лайно “SnapDragon”не може да се сравнява по производителност със процесорите на “Intel”, за някакви решения на “Apple” по мога да се съглася и то само ако “Motorola” им помагат!

  3. Diko

    Интел нищо не е проспал. Просто изсмуква всичко от последните базирани на Силикон чипове. Въпросът е, дали изсмукването е просто за последен вашс или е планирано за реинвестиране в ново поколение чипове, което да се базира на друга логика и/или технология.

  4. Хардуерен разбирач

    Идват лаптопи със Snapdragon и Windows 10

    Идва краят на Интел

    Тези, които проспаха последните 10 години, ще отидат на бунището на историята!

    Защото след Снапдрагон 835 ще дойде Снапдрагон 845 , а после 855 и т.н….

    Алелуя!

Коментар