Турция пусна първата в света LAA мрежа

LAA мрежата е тествана успешно на територията наVodafone Arena в Истанбул

Huawei, Vodafone и Qualcomm приключиха проект в Турция за изграждане на първата в света мрежа с поддръжка на технология LAA по стандарта R13 3GPP.

Концепцията LAA, или License Assisted Access, предвижда агрегиране на Wi-Fi спектър с лицензиран LTE спектър. Това дава възможност за съществено увеличаване на скоростта за даунлоуд на данни, което означава по-поглъщащо потребителското изживяване при използване на приложения за виртуална и добавена реалност, съобщиха от Huawei.

Тестването на LAA мрежата е извършено с базови станции Lampsite Huawei на стадиона Vodafone Arena в Истанбул. За агрегиране на трите носещи честоти е използван нелицензиран спектър 40 MHz в диапазона 5GHz и лицензиран спектър 15MHz в диапазона 2,6GHz.

Максималната скорост на зареждане от 370 Mbps е постигната с използване на процесор Qualcomm Snapdragon 835 и мобилен модем X16 LTE. Тестовете показват, че спектралната ефективност на LAA е по-голяма, отколкото на Wi-Fi при използване на същия 40MHz спектър.

Освен това е установено, че LAA мрежата работи отлично с технология Wi-Fi, благодарение на поддръжката на стандарта R13 3GPP за прослушване на канала преди излъчване (Listen Before Talk).

Очаква се Huawei да пусне тази година смартфони, които могат да работят в мрежи по стандарта LAA. Повече подробности за устройствата не се съобщават от китайската компания.

Коментари по темата: „Турция пусна първата в света LAA мрежа”

добавете коментар...

  1. :о)

    вътрешна мрежа, дигнали са скоростта 🙂

    Реално както 90те години нашите LAN доставчици.
    Само че ХУЙВЕЙ ще следи целия трафик 🙂

Коментар