Стокхолм ще се отоплява от центровете за данни

Всеки център за данни генерира много топлина, която може да помогне на градовете да облекчат прехода от изкопаеми горива към чиста енергия (източник: stockholmdataparks.com)

Стокхолм намери изобретателно приложение на всичката „отпадъчна топлина“ от дейта центровете – тя ще се използва за отопление на домовете на хората.

Повечето центрове за данни не са особено щадящи за околната среда. Според една наскоро направена оценка, те консумират приблизително същото количество енергия като въздушния транспорт. Очаква се количеството електроенергия, използвано в тези мащабни интернет инфраструктури, да се утрои през предстоящото десетилетие, пише GreenTech.bg.

Но всеки център за данни генерира много топлина. А тя, убедени са в Стокхолм, може да помогне на градовете да облекчат прехода от изкопаеми горива към чиста енергия. Само един 10-мегаватов център за данни може да осигури достатъчно топлина за 20 000 апартамента, смятат в Швеция.

Ето как Стокхолм стигна до инициативата „Парковете за данни на Стокхолм“. Тяхната визия е за изграждане на центрове за данни, при които топлината не се губи, а се използва.

В рамките на инициативата се предвижда центровете за данни да се захранват с възобновяема енергия, а топлината от тях да бъде продавана на топлофикационната компания Fortum Varme, която търси източници на биомаса или отпадъчна топлина, за да се осигурява отопление, без да гори изкопаеми горива. Наличието на топлофикационна система прави възможно Стокхолм да използва топлината от центровете за данни в голям мащаб.

Топлофикационната система на Стокхолм вече е започнала работа с малки центрове за данни, а сайтът на инициативата „Парковете за данни на Стокхолм“ общава тя да събере на едно място, подготви и предложи всички необходими инфраструктурни елементи за дейностите на новоизграждащи се и промишлени центровете за данни. Операторът на електроенергийната мрежа Ellevio и доставчикът на тъмни влакна Stokab участват в инициативата заедно с Fortum Varme.

Някои центрове за данни и бе друго работят с енергия от възобновяеми източници, но ако излишната им топлина може да се подава в топлофикационна система, то центровете за данни в Стокхолм могат да се окажат „нетни производители“ на енергия, тоест да са въглеродно позитивни. Един 10-мегаватов център може да намали CO2 емисиите с 8000 тона. Тъй като целта на Стокхолм е да бъде изцяло чист от изкопаеми горива до 2040 г., инициативата може да помогне за изпълнение на задачата.

Коментари по темата: „Стокхолм ще се отоплява от центровете за данни”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Включват в сметките и шведките – те са топли жени. Ще помагат с каквото могат…

  2. баламите нямат свършек

    яко точат държавните поръчки (c 500 watt ще топлиш апартамент студена швеция)

  3. швеция е на екватора

    10-мегаватов център за данни може да осигури достатъчно топлина за 20 000 апартамента

    10000Kw/20000апартамента = 0,5Kw за отопление на 1 апартамент

Коментар