TSMC се готви за лидерство при 5-нм чипове

TSMC търси технологично предимство с разработката на 5-нм процес за чипове

Тайванският производител на чипове TSMC разработва усилено 5-нанометров технологичен процес. Компанията се надява да изпревари конкурентите в тази област, съобщи CDR info.

6000 специалисти от R&D отдела са ангажирани с новата технология, която ще даде конкурентно предимство на тайванския гигант, най-големия изпълнител на поръчки за чипове в света, вкл. за Apple.

През настоящата година TSMC ще увеличи с 15% инвестициите в изследвания и разработки, в сравнение с 2016-та. Компанията търси технологично предимство спрямо Samsung и Intel.

Пробното производство на 5-нанометрови чипове се очаква да започне през първото полугодие на 2019 г. Нещо повече, няколкостотин инженери на компанията вече работят по 3-нанометров технологичен процес.

Миналата година TSMC успя да усвои 10-нанометровото производство. Първите партиди с 10-нм чипове ще потеглят към клиентите до края на настоящото тримесечие.

Освен това през първото тримесечие компанията ще започне и пробно производство по 7-нм технология. Серийното производство на чипове по този процес се очаква да стартира през 2018 г.

Коментар