ЦЕРБ откри лаборатория за 3,6 млн. лв.

Импулсната система на ЦЕРБ е предназначена за тестване на напрежение и издръжливост на мълнии

Централна енергоремонтна база (ЦЕРБ) откри модерна лаборатория в София, оборудвана с първата у нас импулсна система от ново поколение за изпитване с импулсно и комутационно напрежение.

Инвестицията на ЦЕРБ за изграждане на лабораторията и въвеждане в експлоатация е 3 555 000 лв., съобщиха от компанията. Импулсният генератор симулира напрежение, което се появява при удар от мълния и е съпроводено от същия силен звук – около 130 dB (децибела).

„Модерната високоволтова лаборатория на ЦЕРБ показва, че иновация не е непозната дума в сектора на енергетиката у нас”, коментира служебният зам.-министър на енергетиката Константин Делисивков по време на откриването.

По неговите думи, импулсната система от най-ново поколение и без аналог у нас дава изключителна възможност на българската фирма да бъде конкурентна на световния пазар на изпитвания на електрически съоръжения.

С импулсния генератор в лабораторията на ЦЕРБ ще бъдат изпитвани съоръжения за високо напрежение до 400 kV (киловолта). Такива са например високоволтови кабели, както и съоръжения на открито, изложени пряко на риск от мълнии – трансформатори, изолатори, прекъсвачи и др. Те са част от електроразпределителната мрежа и от оборудването на електрически централи и подстанции.

Целта на изпитването е да потвърди надеждността на съоръженията при пренапрежения, получени при превключване (комутация) в системата или от мълния.

Според европейски стандарти, въведени и в България, е препоръчително преди монтиране на ново или основно ремонтирано съоръжение, същото да бъде изпитано с импулсно напрежение. Досега практиката е съоръженията, които трябва да бъдат тествани, да се изпращат в чужбина, което е свързано с повече разходи и време.

Генераторът притежава иновативна патентована система за свързване с изпитвания обект. Благодарение на дизайна си, има ниска индуктивност, което позволява изпитването на обекти с големи капацитети. Изследванията се извършват от специално обучени инженери от ЦЕРБ.

„Импулсният генератор на ЦЕРБ дава много възможности за развитие на научноизследователската работа в областта на електроенергетиката”, коментира доц. Петър Наков от Техническия университет в София. „Продължаваме да си партнираме с компанията, за да подпомагаме практическото обучение на младите инженери в България”, допълни той.

ЦЕРБ ЕАД е най-старото и най-голямо предприятие за енергийни ремонти у нас. Създадено е през 1948 г., като през 2001 г. бе приватизирано. ЦЕРБ развива дейност и в чужбина като основен изпълнител или подизпълнител на проекти в Гърция, Македония, Косово, Босна и Херцеговина, Чехия, Албания и Ливан.

Коментар