Стартира инициатива на иноваторите в 5G

5G развитието получи нов тласък от съвместна инициатива на Ericsson и Intel

Инициатива на 5G иноваторите (5GI2) обедини водещи технологични компании и лидери от академичните среди за провеждане на проучвания, тестване и нововъведения с цел развитие на 5G мрежите и разпределените съвременни технологии в САЩ.

Стартът на отворената инициатива бе даден от компаниите Ericsson и Intel съвместно с Honeywell, GE и Калифорнийски университет, Бъркли. Първият индустриален сегмент, който ще бъде обект на проучване, е Индустриалният Интернет на нещата (IioT).

Във фокуса на 5GI2 е също развитието на пилотни проекти за различни технологии, вкл. добавена и виртуална реалност за безпилотни самолети за наблюдение на опасни зони и други нужди.

С включването на нови участници към инициативата се очаква пилотните проекти да се разширят и към други индустрии, в които 5G свързаността ще подобри сфери като автономно шофиране, интелигентни и свързани градове, здравеопазване и медии.

Пилотните проекти ще предложат по-достъпни и прозрачни резултати, като насърчават напредъка в поддръжката на 5G стандарти и валидирането на нови бизнес модели.

„Тази програма е в пълно съответствие с вече съществуващите програми на Ericsson за 5G свързаност, като 5G за Швеция и 5G за Европа”, уточни Улф Евалдсон, главен директор „Стратегии и технологии” в Ericsson.

Коментар