Отварят пътя за VR разработки под Linux

Магията на виртуалната реалност ще стане достъпна и за потребителите на Linux системи

Разработчиците на софтуер вече могат да създават игри за Linux с поддръжка на виртуална реалност за шлемове HTC Vive и други устройства, след като Valve пусна SteamVR за отворената платформа.

В момента програмата се намира на етап бета тестове и разработчиците трябва да използват специална версия на драйвера Nvidia, на база софтуерен интерфейс Vulkan, който се явява наследник на OpenGL, съобщи Engadget.com.

Авторите на съдържание също така са ограничени само до т.нар. пряк режим – те могат да извеждат изображение единствено на екрана на шлема, но не и да демонстрират играта на компютърен монитор.

Разработчиците могат да ползват и AMD видеокарти, но в този случай ще им се наложи да извършат някои допълнителни действия и да се примирят с факта, че изображението ще се показва само на екрана на компютъра.

Поддръжка на видеокарти от Intel все още липсва. За работа с инструментите е необходим достъп до енджина Unity 5.6. Не може да се управлява уенергийната консумация на базовата станция и да се превключват аудио устройствата.

Има няколко причини Valve да се насочи към нишов пазар като Linux. Една от тях е, че SteamOS се базира именно на Linux, а освен това партньори на компанията като Alienware и Maingear продават компютри с предварително инсталирана Linux система.

В допълнение, за SteamOS и Linux има немалко игри – самата Valve разработва три игри с поддръжка на виртуална реалност, като използва Source 2 и Unity, и е напълно възможно тези проекти освен за Windows да станат достъпни и за Linux, както и за macOS.

Коментари по темата: „Отварят пътя за VR разработки под Linux”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Кой няма драйвери за видеокарта, че не разбрах? Valve? NVIDIA? Vulkan? В къщи имам 4 Уиндос 10, 1 Вундос 7, 3 Убунту и 1 Дебиан компа и нито един не страда от липса на видеодрайвери. Последно днес взех RX 480 и за 20 минути му инсталирах драйверите и за Уиндос 10 и за Убунту 16(дуал боут). Като имаш впредвид, че трябваше да махам и старите. Та не разбирам кой няма драйвери за видеокарта. На Валве не им трябват – те нямат хардуер. Нвидия си имат. Вулкан има за Линукс. Кой?

  2. Anonymous

    Като се оплакваш от липса на драйвери, поне кажи и причината, за да ги няма. Май има един монополист, който държи изкъсо производителите на чиповете, да предлагат за точно определена ОС единствено изкуствено спънати драйвери.

  3. Anonymous

    Боже боже, да се прекръстя. Тези един драйвер за видеокарта нямат те VR.

Коментар