Започна седмицата на екомобилността

Стотици малки и големи градове в Европа затварят за един ден някои от най-натоварените си улици за колите. Целта на инициативата е да убеди хората да не шофират.
Денят без коли е част от едноседмична кампания на ЕС за насърчаване на екологични форми на транспорт.
Седмицата на мобилността е хит от самото й начало, съобщи сайтът на Европейската комисия. Очаква се седмата по ред кампания да привлече много хора, поради поскъпването на горивата и нарастващите опасения във връзка с изменението на климата.
Идеята е да се включат и други части от света. Този път ще се присъединят Сеул, Токио и Монреал.
Темата на настоящата инициатива е чистият въздух. На колите и камионите се дължи голяма част от замърсяването в градските райони. Това е сериозна заплаха за здравето – изгорелите газове са свързани с редица болести, посочиха от ЕК.
От 16 до 22 септември ще се състоят прояви, информиращи хората за вредните ефекти от автомобилните газове. Много градове ще използват случая, за да въведат нови или подобрени услуги за обществен транспорт, пешеходни зони и велосипедни алеи.
Брюксел, например, посвещава всеки ден от седмицата на различен вид транспорт, като ходенето или карането на велосипед. 
По време на седмицата на мобилността ще бъдат оповестени резултатите от вземани и анализирани в продължение на няколко седмици проби от въздуха.
Забраната на коли за един ден не води само до намаляване на замърсяването на въздуха. Предишни кампании обърнаха внимание на безопасността на децата, подобряването на придвижването из градовете и намаляването на емисиите на парникови газове.

Коментар