Потаен договор за антипиратство разбуни обществото

Търговското споразумение за антипиратство ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) се намира в много бърз процес на съставяне, поради желанието на богатите държави да го завършат до края на годината. Но за съжаление на всички, които се интересуват за резултата от този процес, все още не е публикувана каквато и да било чернова на договора.
Тази потайност и закъснението породиха множество теории на конспирацията, някои от които са били провокирани от изтеклите сведения за списъците с корпоративни желания и публичните коментари, изказващи свирепи искания, писа arstechnica.com. Сега, световна група от обществени организации се е обединила, за да поиска от преговарящите по ACTA да направят процеса достъпен за широката публика.
В писмото, подписано от над 100 организации, на преговарящите по ACTA се казва, че липсата на прозрачност в преговорите по споразумението, което ще окаже сериозно влияние върху правата на гражданите в целия свят, е по своята същност недемократична.
Настроението на световното общество още повече се влошава и от факта, че лобистите на индустриите за музика, филми, софтуер, фармацефтика, видео игри и  луксозни стоки вече са имали достъп до текста на ACTA и дискусионните документи, използвайки своите дългогодишни комуникационни канали.
Обществените организации цитират седем специфични свои опасения, основани на изтекли документи или публични коментари от различни търговски групи, много от които изглежда искат да превърнат споразумението срещу пиратството в нещо далеч по-всеобхватно. Не е ясно какво мислят по въпроса самите преговарящи относно тези опасения, което е и част от проблема.
Според писмото, обществените организации се опасяват, че ACTA може да:
          изиска от интернет доставчиците да следят всички комуникации на потребителите в Мрежата, да прекратяват връзката на своите клиенти след неколкократни оплаквания за нарушения от страна на държателите на авторски права, да разкриват самоличността на обвинените в нарушаване на авторските права, по възможност без съдебен процес;
  • се намесва в честната употреба на материалите със запазени авторски права;
  • криминализира peer-to-peer споделянето на файлове;
  • се намесва в легалната паралелна търговия със стоки, включително препродаването на търговската марка на фармацефтичните продукти;
  • налага отговорност върху производителите на активни фармацефтични съставки, ако те бъдат използвани за направата на фалшиви лекарства;
  • неправомерно да криминализира действияс нестопанска цел, без последствия за публичното здравеопазване;
  • неправомерно да отклонява обществени ресурси в подкрепа на частни интереси.
Под писмото са се подписали организации от Electronic Frontier Foundation до Австралийският национален университет, Canadian Internet Policy & Public Interest Clinic, корейската Christian Media Network, немската Consumentenbond, тайландската Drug Study Group, мексиканската Ecologist Collective, египетската Initiative for Personal Rights. Списъкът от световни обществени организации е зашеметяващ, но най-важният въпрос е дали това ще даде резултат.
Като се изключат изтеклите в публичното пространство документи, коментарите се въртят само около това какво се харесва на обществото и какво не. Въпреки това, според някои слухове, звукозаписните и филмовите компании, както и производителите на видео игри са били поканени да дадат съвети лично на преговарящите по ACTA. В същото време обаче обществените групи са принудени да чакат в коридора.

по темата: „Потаен договор за антипиратство разбуни обществото”

добавете коментар...

  1. Недоволен

    Отговорът не е задоволителен.
    Освен това те могат да отговорят всичко и впоследствие да се окаже, че не е така.
    Някои хора си мислят, че Европейския Парламент (Комисия и др.) са Светия Граал, обаче и там е пълно с дребни душички и когато маститите лобисти започнат да ги замерят с куфарчета с пари ще гласуват всякакви закони.
    Опасността е реална и си остава.

  2. Богомил

    Ето и отговора на еврокомисията:
    http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=WQ&language=EN&reference=E-2008-3876&secondRef=0

    Бого
    Електронна граница

Коментар