Apple работи по свой процесор за айфон

Главният мениджър на екипа за разработване на чипове на Apple Вей хан Лиен разкри в социалната мрежа Linkedin, че в компанията са заети с разработване на свой собствен ARM процесор за  iPhone. Чипът ще бъде вграден в нов модел на хендсета, пише журналистът от „Ню Йорк Таймс” Ашли Венс.
Очевидните предимства за Apple от интегрирането на собствен процесор в iPhone са повишаване на функционалността, постигане на икономии чрез евентуално намаляване на броя на чиповете в едно устройство и добавяне на графично ядро с помощта на софтуерни ускорители. Освен това, компанията ще може да държи по-дълго време в тайна подробности за бъдещите си продукти.
Разкритието на Вей хан Лиен потвърждава много от слуховете относно закупуването от Apple на фирмата P.A. Semiconductor, която проектира високопроизводителните 64-битови многоядрени процесори с ниска консумация PWRficient, през април тази година. 
P.A. Semi беше събрала екип от много кадърни инженери, сред които и Лиен. Очевидно, сега техният талант ще работи за амбициозната цел на Apple. Това се потвърждава и от думите на изпълнителния директор Стив Джобс, според който екипът на P.A. Semi ще се фокусира върху разработването на нови процесори за iPhone и iPod.

Коментар