Intel вдига летвата с нови Xeon чипове

Intel постави нови стандарти за производителност във високия сегмент сървъри с пускането на седем 45-нанометрови процесора от серията Xeon 7400. Чиповете включват до шест процесорни ядра и 16MB споделена кеш памет.
Приложенията за виртуализирана среда, като бази данни и ERP системи, получават силно увеличение на производителността с близо 50% в някои случаи, съобщиха от Intel.
Платформите, базирани на новите процесори, могат да разполагат с до 16 процесорни сокета и на тяхна основа да се изграждат сървъри с до 96 ядра за нуждите на корпоративни центрове за данни.
“С нови характеристики като допълнителни ядра, голяма споделена кеш памет и усъвършенствани технологии за виртуализация, Xeon 7400 предоставя рекордна производителност, която ще въведе корпорациите в следващата вълна на използване на виртуализация”, заяви Том Килрой, вицепрезидент на Intel и генерален директор на Digital Enterprise Group.
Благодарение на 45-нанометровата технология Intel high-k, процесорът Xeon 7400 подобрява значително производителността и постига по-ниско потребление на енергия.
Усъвършенстваните възможности за виртуализация, каквато е технологията Intel Virtualization Technology (VT) FlexMigration, правят сървърите, базирани на новия Xeon, подходящи платформи за виртуална инфраструктура. FlexMigration позволява VM миграция на платформи, базирани на предишни, настоящи и бъдещи поколения на микроархитектурата Core, което осигурява защита на инвестициите.
Честотата на Xeon 7400 достига 2.66 GHz, а консумацията на енергия е понижена до 50 вата.
Очаква се над 50 производители да обявят сървъри с новите процесори. Много разработчици на софтуер също поддържат базираните на Xeon 7400 платформи с решения за виртуализация.
Цените на новите чипове варират в диапазона от $856 до $2729 в количества по 1000 бройки.

Коментар