Графенов полимер издържа всякакви натоварвания

Най-здравата каска за мотористи е вече факт и тя е именно графенова

Определян като супер-материал, графенът обещава да се окаже решението на всички недостатъци на съвременните полимери „с един куршум“.

Графенът е здрав, разпределя натоварванията много балансирано, провежда топлина и електричество отлично – и е наистина тънък: с дебелина от един атом той е на практика прозрачен за окото. Всички тези свойства наведнъж пораждат забележителни решения за съвременния силно технологизиран живот.

Графенът може да послужи и за направата на прозрачни и гъвкави компоненти

Най-здравата каска за мотористи е вече факт и тя е именно графенова. На всичкото отгоре е много „дизайнерска“. Създателите на каската – екип от фирмата за луксозни стоки momodesign и учени от Италианския технологичен институт – казват, че при удар графенът разпределя силата по-добре от всеки друг материал. Затова каската е по-яка и обещава по-голяма сигурност за мотористите.

Наред с това обаче графенът има добра топлопроводимост и отвежда топлината от главата, което подобрява термалния комфорт за носещия каската, дори и при директно излагане на слънце, подчертаха специалистите по време на Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC 2107).

Витлата за дронове от графен са много по-издръжливи и дълготрайни

Здравината и устойчивостта на графена са от решаващо значение и при създаването на витла, например за дронове. Това може да означава безпилотни летателни апарати, чиито „перки“ са много по-издържливи и дълготрайни, въпреки силното въздушно триене при работа.

Нещо повече: разработчиците на точно тази перка от Alpha Assembly Solutions са убедени, че с напредъка на 3D печата ще стане възможно компоненти с висока якост и устойчивост да се „произвеждат“ повсеместно. Графенови ултраздрави витла ще може да се „отпечатват“ по всяко време от всекиго.

Състезателна кола с графенов корпус, за който се твърди, че е с 20% по-лек от съпоставим не-графенов

В зависимост от приложението си графенът може да послужи и за направата на прозрачни и гъвкави компоненти, като например оптични сензори, био-сензори, сензорни дисплеи, антимикробни прозрачни повърхности. Фолиото, покрито с графенов слой, има отлична електропроводимост. А това е врата към безброй много нови приложения в света на прозорците, дисплеите, очилата, самолетните и авто-стъклата, носимата електроника…

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Графенов полимер издържа всякакви натоварвания”

добавете коментар...

  1. Ето

    При това българска разработка – таблет за незрящи
    https://technews.bg/article-97618.html

  2. Димитър Иванов

    За графена и неговите качества чета поне от около 7-8 години. В този сайт е имало поне 20 статии в последните године за графен. Питам – има ли към момента в серийно производство в някоя сфера продукти от графен? Напишете нещо такова, защото иначе е някак тъпо..

Коментар