Чешки телематичен опит в услуга на транспорта ни

Нови технологии могат да улеснят организацията на градския транспорт. Такива са въвеждането на „безконтактно” ползване на електронни карти за транспорт, както и системата за управление и регулиране на трафика, стана ясно на конференцията “Чешка телематична есен” в София.

„Ние възприемаме тази конференция като ефикасно средство да бъде споделен опитът на Чехия в прилагането на информационни и комуникационни технологии не само в областта на транспорта, но и в енергетиката и в обществения сектор”, заяви при откриването посланикът на Чехия – Мартин Клепетко.

Специална система за предварителна продажба на билети, резервация на места и диспечиране на автобусни превози бе представена пред делегатите като поглед в бъдещето на междуградския транспорт в България.

„За чешката страна също е полезно да се запознае с перспективите за бъдещо развитие на интелигентните транспортни системи в България и с необходимите инвестиции при тяхното въвеждане. Интересен е например въпросът за внедряване на системата ERTMS (European Rail Traffic Management System) в България като начин за оптимизиране на железопътния транспорт”, допълни Клепетко.

Телематиката е нова научна и промишлена област. Тя се основава на планирано използване на информационни и комуникационни технологии за подобряване на икономиката, екологията и безопасността в редица отрасли.

Развитието на телематиката в Чехия се базира на нейните многогодишни традиции в електротехническата промишленост. Към настоящия момент най-развита е телематиката в сектор транспорт – т.нар. транспортна телематика, интелигентни транспортни системи (ITС).

Внедряването на този вид технологии не касае само отделни доставки, а преди всичко осъществяване на концепции, планиране и внедряване на информационни и комуникационни технологии в транспортната инфраструктура, превозните средства и в услугите.

Коментар