Huawei изпреварва Samsung и LG по патенти в Европа

Рекорден брой патенти заявки в Европа са направили китайските компании през миналата година, съобщи China Daily, позовавайки се на данни от Европейското патентно бюро (EPO).

Общо 7150 заявки са постъпили в EPO от Китай през 2016 г., което е с 25% повече спрямо предходната година. За първи път Китай изпреварва Южна Корея по патентни заявки на държавите от Топ 10 в класацията на EPO.

Все още обаче Китай е извън Топ 5 по патентни заявки, като пред него са САЩ, Германия, Япония, Франция и Швейцария. Европейското патентно бюро е издало 96 хиляди патента през миналата година, или с 40% повече спрямо 2015 г.

Данните сочат, че телекомуникационният гигант Huawei е подал 2390 патентни заявки и се нарежда на второ място по този показател, изпреварвайки корейските си конкуренти LG и Samsung, които заемат съответно трето и четвърто място. Лидер по брой патентни заявки (2568) в EPO е холандската компания Philips.

Сред останалите китайски компании правят впечатление ZTE, Alibaba, Xiaomi, BYD и Haier. Макар, че все още не попадат в Топ 10 по брой патентни заявки, тези производители бързо укрепват позициите си на европейския пазар.

Ръстът на патентните заявки от китайски компании отразява не само разширението им в Европа, и но факта, че Китай се превръща в иновативна държава в глобален мащаб, коментира президентът на EPO – Беноа Батистели.

Наблюдава се също процес на диверсификация на китайските компании. Ако по-рано преобладаващ брой патентни заявки бяха в областта на ИКТ, сега постъпват все повече китайски заявки в сферата на двигателите и турбините, спортната индустрия, автомобилите и биотехнологиите.

Като цяло, най-много патентни заявки в EPO през миналата година са подадени в областта на медицинските технологии, следвани от заявки в сферата на цифровите връзки и компютърните технологии.

Коментар