Windows отнема престижа на Mac

След период на устойчив дуопол на РС пазара настъпва промяна – феновете на Apple поглеждат към Windows

Във вечната битка на Windows срещу Mac съдбата изглежда дава рамо на Microsoft. Поклонниците на Apple усещат, че Mac е на втори план за компанията и започват да гледат към Windows.

В продължение на десетилетия потребителите на Windows водеха дебати с феновете на Mac, които наистина имаха превъзходна платформа. Този конфликт беше провокиран от откритото съперничество между Бил Гейтс и Стив Джобс, пише BusinessInsider.com.

Към средата на първото десетилетие на 21 век нещата се уталожиха в устойчив дуопол. Apple намери своята ниша като създател на първокласен хардуер за интелигенцията, докато Windows си спечели репутацията на компютърна платформа за масите, особено за геймъри и офис служители.

Apple даде възможност на потребителите да инсталират Windows на Mac, а Microsoft, от своя страна, започна да печели от продажбата на Office и свързани с него услуги за iPhone и iPad. На компютърния фронт стана тихо, тъй като битката се премести при смартфоните.

Но след няколко години на стабилност изглежда предстоят промени на РС пазара – поклонниците на Apple насочват погледи към Windows. Устройства от рода на Microsoft Surface Studio, хибридите Eve V и Dell XPS 13 възвръщат интереса към компютрите. Това възраждане на Windows идва в момент, когато феновете на Apple разбират, че компанията се отнася към Mac като към продукт от втора категория.

Променящата се картина свидетелства за успеха, който Microsoft постигна под ръководството на Сатя Надела. Windows 10 се счита за една от най-добрите версии на операционната система на Microsoft от много години насам, тъй като в нея е отделено особено внимание на универсалността и простотата на използване както в сензорния, така и в традиционния режим.

Microsoft обещава постоянно да обновява Windows 10 и да усъвършенства операционната система с такива интересни функции като режим за видеоигри. От самото начало Windows 10 е достатъчно добра система, но Microsoft продължава да я усъвършенства.

Apple, напротив, все още не е снабдила своите Mac компютри с напълно сензорен екран, а вместо това позиционира iPad Pro като алтернатива на ноутбука. Странно, като се има предвид, че създаването на модела iPad Pro беше вдъхновено от Microsoft Surface Pro.

Потребителите на Mac, които се нуждаят от сензорен екран, получиха утешително предложение от Apple във вид Touch Bar – сензорна лента за управление над клавиатурата в новия MacBook Pro, отзивите за която са противоречиви.

Някои фенове на Apple се дразнят от факта, че акцентът в новите MacBook е върху тънкостта и издръжливостта на батерията, за сметка на изчислителната мощност и портовете, които са необходими за работа. Не е сигурно, че тези промени ще донесат ползи за Apple, но определено охлаждат страстите на феновете.

Apple не е обречена, но витае усещането, че ситуацията за нея коренно се променя. Mac вече не е безупречният златен стандарт за компютрите, а Microsoft и нейните партньори се възползват успешно от тази уязвимост на своя конкурент.

Коментари по темата: „Windows отнема престижа на Mac”

добавете коментар...

  1. any

    Мас не е престиж. Май никога няма да посмеете да обясните на “масите”, че не купуват компютър, а операционна система. Външния вид и всичко останало, събрано на куп и наречено от Джобс “дизайн”, е само плюс. На фона на общата сивота на сайта, Текнюз е пробвал прегъване в кръста и разбунване на духовете, но онези времена отминаха. Прави сте, че единствено ПС потребителите зачеват подобни спорове – като Мас ползувател и некомплексарин, никога не ме е било “еня” кой с какво работи.

  2. 1

    ……..а дано…ама на дали :)))

  3. Anonymous

    Много ме кефи какъв неадекватен развален телефон се получава последните няколко години.

    Няколкостотин блогърчета и псевдо-новинарчета си измислят проблеми с продуктите на една или друга компания и драскат глупости до безобразие, за да привличат трафик през безполезните си уеб странички.

    След това всичко това се раздува из останалите медии като едва ли не тенденцията сред потребителите на този тип продукти.

    Нищо, че финансовите резултати всеки път са в директно противоречие със статиите 😀

  4. ха

    Добре ако думата “богаташи” е зле избрана, то да ползват израз като “белите” хора (точно така с кавичките). Да наречеш ползвателите на скъпи джаджи “интелигенция” е по-скоро дебилно, защото точно интелигенцията не “кълве” на последен модел ИТ боклуци, а точно си обмисля от какво точно има нужда и купува с доста по-оптимално съотношение цена:качество.

  5. Anonimous

    На запад стандартно семейство е в състояние да си купува по един “първокласен хардуер” месечно без да усети сериозен удар върху бюджета.

  6. ха

    Каква тотална глупост чета: “първокласен хардуер за интелигенцията”! Трябва да пишете правилното “първокласен хардуер за богаташите”.

  7. дддс

    Разкарайте Тим Кук и Микрософт ще засмуче въздух веднага

  8. ме

    ХА-ХА-ХА!

  9. Mac

    Хаха, дали?

Коментар