Четвърт от ARM минава в саудитски ръце

Японският оператор SoftBank ще продаде за 8 млрд. долара 25% от акциите на ARM на инвестиционен фонд, създаден от компанията съвместно със Саудитска Арабия

SoftBank, която миналата година придоби британския разработчик на процесори ARM, планира да продаде четвърт от акциите на инвестиционен фонд, създаден съвместно със Саудитска Арабия.

ARM струваше 31 млрд. долара на SoftBank в една от най-големите сделки на миналата година. Процесорната архитектура на ARM се ползва масово в смартфоните, като производителите на чипове купуват лицензи от британския разработчик.

Японският оператор SoftBank ще продаде за 8 млрд. долара 25% от акциите на ARM на инвестиционен фонд, създаден от компанията съвместно със Саудитска Арабия, съобщи Файненшъл таймс.

С други думи, част от средствата, които SoftBank възнамерява да вложи в създаването на най-големия в света инвестиционен фонд съвместно със саудитците, ще бъдат покрити чрез акции на ARM. Операторът планира да вложи 25 млрд. долара във фонда.

Решението е взето, след като други инвестиционни фондове са поискали акциите на ARM да бъдат включени в портфейла на фонда. Така например, инвестиционната група Mubadala Development се е съгласила да вложи във фонда 15 млрд. долара, след сключване на сделката за продажба на четвърт от акциите на ARM.

Коментар