Java остава най-популярен език, Swift влезе в Топ 10

Новият индекс на TIOBE за най-популярните програмни езици през март 2017 г., съставен на базата на резултатите от търсене по име на език, отрежда първо място на Java.

И ако позицията на Java е напълно очаквана, изненадата идва от епълският Swift, който влиза в Топ 10 на най-популярните езици за програмиране. Докато в индекса от март 2016 г. Swift беше 14-ти, сега е на 10-то място.

Apple пусна Swift през лятото на 2014 г. като отворен компилируем език за програмиране, предназначен за създаване на приложения за iOS и macOS. Той е замислен като по-лек и по-устойчив на грешки от програмистите, в сравнение със своя предшественик Objective-C.

Java оглавява индекса на TIOBE за март, докато Swift за пръв път попада в челната десетка

Напредъкът на Swift за три години е впечатляващ. Но много специалисти са на мнение, че използването на Swift само за iOS и macOS ограничава възможностите за по-нататъшно придвижване на езика в рейтинга.

След най-популярния език – Java – се нареждат C, C++ и C#, а Python допълва Топ 5. На позициите от 6 до 9 се класират Visual Basic .NET, PHP, JavaScript и Delphi/Object Pascal, преди Swift да затвори Топ 10.

Изследователите от TIOBE подчертават, че индексът не е класация на най-добрите програмни езици, нито пък на езиците, на които е написан най-много код. Рейтингът може да се ползва от програмистите за проверка доколко актуални са уменията им, както и за взимане на решения за това какъв език да се използва при изграждане на нова софтуерна система.

Коментари по темата: „Java остава най-популярен език, Swift влезе в Топ 10”

добавете коментар...

  1. Asus

    АджамияАнонимен, мерси, че сподели какво са искали шефовете в Apple.

  2. Димитър Иванов

    Прочетете какво пише в статията “..през март 2017 г., съставен на базата на резултатите от търсене по име на език”. Тази класация е на база търсена дума. Когато някой търси информация за език не рядко вместо c sharp пише “asp.net” или само “.net”. Примерно “asp.net tab control” и реално отваря страница, където има C Sharp.

  3. Anonymous

    Hesus взе да пише небивалици 😀

    Идеята на Латнър винаги е била Swift да бъде отворен код. Както са и другите два започнати от него проекти, а именно LLVM и Clang.

    LLVM е започнат 2000г като научно-изследователски проект. Отварят кода 2003г като пускат версия 1.0.

    Swift първоначално беше затворен код, защото Латнър не го смяташе за готов. Но, шефовете в Apple искаха да го покажат.

    Първата версия, която наистина е добра за работа, е Swift 3.0.

    П.П. – На Swift пиша от версия 1.0, описвам лични наблюдения.

  4. Asus

    Swift първоначално беше пуснат затворен, после го отвориха, като видяха, че няма накъде.

  5. !

    Димитре,

    .NET не е програмен език, освен ако не набиваш директно .NET CIL.

    Тази класация е за езици.

  6. Иван

    Мисля, че сам си отговаряш на въпроса. Тъй като това е класация за езици, то предполагаемата популярност на .НЕТ може да се намери като сбор на популярността на С#, ВБ.НЕТ и Ф#, съответно – 4.409%, 3.174% и 0.688%, общо – 8.271%.

  7. Димитър Иванов

    Имам следния въпрос – къде е ASP.NET или само .NET. Дали са го разпределили в C Sharp & VB .NET или просто не са го отчели не знам, но едва ли е под 2% са тези 2 търсения. Ясно, че .NET е семейство, а не е програмен език, но много хора така търсят, още повече с asp.net.

Коментар