Apple увеличава R&D инвестициите в Китай

Apple ще удвои броя на развойните си центрове в Китай през настоящата година

Apple планира да построи два допълнителни центъра за изследвания и разработки (R&D) в Китай, съобщи CNBC. Новите предприятия ще отворят врати в Шанхай и Суджоу до края на годината, а инвестицията възлиза на половин милиард долара.

Американската компания се надява да привлече в изследователските екипи таланти от водещи университети като Peking University, Tsinghua University и Shanghai Jiaotong University. Освен това Apple разчита да привлече местни специалисти, които могат по-ефективно да работят с регионалните вериги за доставки на компоненти и устройства.

През септември миналата година Applе отвори в Китай първия си център за изследвания и разработки – Zhongguancun Science Park в Пекин, определян като „китайската Силициева долина“. Месец по-късно компанията отвори втори R&D център в Шънджън.

Китай е притегателна сила за световната ИТ индустрия не само като площадка за производство, но и като огромен пазар за нейните продукти. В последните години обаче трудът в Китай поскъпва бързо и инвестициите се насочват и към други държави, вкл. Индия и Виетнам.

Коментар