Бил Гейтс отново най-богат американец

Бил Гейтс оглави класацията на 400-те най-богати американци. Основателят и лидер на Microsoft, който наскоро се оттегли от активна оперативна дейност в корпорацията, възвръща позицията си след отстъпление през миналата година.
Състоянието на Бил Гейтс е оценено от експертите на 57 милиарда долара. Най-великият ИТ бизнесмен беше номер по критериите на Форбс от 1995 година до есента на 1997-а, когато отстъпи на своя приятел и съратник в благотворителността Уорън Бъфет, шеф на инвестиционната компания Berkshire Hathaway.
През февруари обаче акциите на управляваната от Бъфет компания поевтиняха с 15%, стопявайки състоянието на №1 по Форбс от 62 милиарда долара на 50 милиарда.
Третата позиция в суетния списък заема отново ИТ бизнесмен и това е шефът на Oracle Лари Елисън, който има богатство за 27 милиарда долара.
Момчетата от Google – Сергей Брин и Лари Пейдж също са в челото на Форбс 400, като заемат 13-а и 14-а позиция съответно с 15,9 и 15,8 милиарда долара, или еднакво богати, което вероятно е и една от предпоставките за здравословния климат в компанията.
Едва на 61-о място е естетът Стив Джобс от Apple със скромното състояние от 5,7 милиарда долара. Фантазиите на Джордж Лукас, превъплътени в „Междузвездни войни", му отреждат номер 91 в класацията, с богатство за 4 милиарда долара.
Общо, членовете на Форбс 400 притежават състояние за 1,57 трилиона долара. “Най-бедните” в рейтинга имат едва по 1,3 милиарда долара.

Коментар