Android O потегля към разработчиците

Android O е следващата версия на най-популяраната мобилна платформа

Google пусна първа версия за разработчици на операционната система Android O. Все още не е обявено финалното наименование на новата платформа, но се предполага, че след тестовите изпитания тя ще се нарича Oreo.

Android O включва множество подобрения и нови функции. Така например, значително е подобрена енергийната ефективност – Android O заделя по-малко ресурси за приложенията, изпълнявани във фонов режим. Освен това, фоновите приложения са ограничени в употребата на трафик и GPS данни.

За първи път в Android O се появяват теми за оформление, които са привични за потребителите на външни лаунчери. В момента са налични тъмна и светла тема, но броят им ще нараства.

Новост е и функцията за автоматично попълване на различни уеб форми, по подобие на браузъра Chrome. Android O идва и с режим „Не ме безпокой“, при който потребителят може да изключи за 15, 30 или 60 минути известията от конкретни приложения.

Разработчиците ще могат за първи път с Android O да създават адаптивни иконки, които се настройват към цветовата тема и работния десктоп. В някои иконки вече ще се показват неразгледаните известия, както е при външните лаунчери.

Предвиден е и режим „Картина в картината“ за всички устройства. Тази функция позволява промяна на размерите на всеки прозорец. При известията пък е добавена възможност за групиране по категории, така че потребителят да има повече гъвкавост за настройка на уведомленията.

Версията за разработчици на Android O вече е достъпна за устройства Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player, Google Pixel, Pixel XL и Pixel C. Финалната версия на платформата се очаква да излезе през третото тримесечие, заедно с нови смартфони.

Коментар