Кампания събира стари компютри за пенсионерите

Стартира кампания за събиране на стари, но работещи компютри, които да бъдат дарени на домове за възрастни хора или на клуб на пенсионера.
Инициативата на българския портал за хората в златна възраст LudiMladi.bg. е по повод Международния ден на уеб – One Web Day, честван на 22-ри септември. Кампанията ще продължи до 20 октомври, като зад нея стоят организациите Аз Медиа, ABC Design & Communication, Интернет общество България и група за цифрови права „Електронна граница“.
Със сигурност компютър, свързан с интернет, би помогнал на хората в златната възраст да са по-често в контакт с тези, които обичат – да се чуват с тях онлайн, да си пишат, да получават снимки, да се докоснат до съвременните технологии”, коментираха инициаторите.
Всеки, който има вкъщи или офиса вече непотребен, но работещ компютър, е поканен да го дари на клуба на пенсионера в своя град или в близкия дом за възрастни хора. Екипът на LudiMladi.bg може да окаже съдействие с предоставяне на адреси и телефони.
Международният ден на уеб се чества от 2006 година в глобален мащаб. Целта на събитието е да насочи общественото внимание към ключови интернет ценности като онлайн участие в демократичния процес и в гражданското общество, достъп до интернет и образование, свобода на словото. Събитието ще бъде отбелязано по различен начин в десетки градове по целия свят.
“Интернет промени живота ни така, че вече сме зависими от мрежата, така както от пътищата, електричеството и течащата вода. Не можем повече да го приемаме за даденост и затова всеки от нас лично трябва да защитава, пази и подкрепя жизнеността на интернет и уеб пространството”, казва Сюзан Крауфорд, професор по право в Мичиганския университет и инициатор на One Web Day.

Коментар