Bluetooth система асистира на пешеходците

Нова Bluetooth система, разработена първоначално за незрящи, е на път да намери по-широко приложение, като “разказва” и на зрящите пешеходци за интересните места по пътя им.

Системата за градско ориентиране “The Talking Points” е създадена в Мичиганския университет. Изследователите ще представят работата си на две конференции този месец в САЩ.

“Слепите хора могат да преминават от точка A до точка Б, като се учат да броят крачките. Но често те пропускат пътуването, защото невинаги знаят покрай какво се движат. Идеята, залегнала зад “Talking Points” (Говорещи точки), е до насърчи разходките”, заяви Джеймс Нокс, един от разработчиците на системата.

“Talking Points” може да се разглежда като първа стъпка по посока на аудио виртуалната реалност, разработена за хора със зрителни проблеми и също толкова много полезна за общността на зрящите, казва Нокс.

За хората с нормално зрение системата може да им даде поглед към промоции, продажби, както и достъп до потребителски ревюта. За незрящите информацията може да е същата, но би следвало и да запълва празнотите в познанията.

“Talking Points” ще помогне на хората със зрителни проблеми да намират публични места за отдих, полицейски станции, обществен транспорт и ресторанти чрез менюта, написани на брайловата азбука. Всеки, снабден с четец, би могъл да го използва, за да намира повече информация за местоположението си.

Подобни системи съществуват, но “Talking Points” е първата разработка, която използва Bluetooth и е подходяща както за зрящи, така и за незрящи. Системата позволява на хората да я управляват изцяло с гласови команди и да се включат към генерираното от общността съдържание чрез уебсайт.

Нокс и сътрудниците му в училището по информатика и в отдела по електро-инженеринг и компютърни науки са създали по-ранна версия на “Talking Points” още преди години.

Група студенти и ученици са дали нова енергия на проекта. Те смалили приемника и заменили технологията RFID с по-разпространената Bluetooth. Изследователите тестват възможностите и на други технологии като GPS.

Коментар