Китайската роботика се развива екстремно бързо

Инициативата „Направено в Китай 2025“ отрежда на работотехниката стратегическо значение за развитието на индустрията

Робототехниката в Китай се развива с много бързи темпове, следвайки правителствен план за десет години напред, известен като „Направено в Китай 2025“, съобщават тайвански източници.

В страната има голям интерес към роботите, но местното производство е удовлетворило едва 26,7% от търсенето през 2015 г. В последните години китайските производители ускориха разработката на роботи, благодарение на правителствената помощ. Освен производството вече и други сектори внедряват роботи, отбелязва Digitimes.com.

Но развитието на роботехниката в Китай е съпроводено с два риска – прекомерните инвестиции в роботи от нисък клас, съответно с ниска добавена стойност, и следващото от това пренасищане на пазара.

Инициативата „Направено в Китай 2025“ беше обнародвана през май 2015 г.. Тя отрежда на работотехниката стратегическо значение за развитието на индустрията. През юли 2016 г. министерството на информационните технологии и промишлеността на Китай публикува план за развитие на роботехниката, в който фигурират 10 основни типа роботи и 5 ключови компонента.

Тъй като Япония и Европа доминират в разработката и доставката на ключови компоненти за роботите, много производители от Китай се концентрират върху вторичната разработка на роботизирани системи, специализирани компоненти и следпродажбено обслужване.

Най-големи производители на роботи в Китай са Siasun Robot & Automation, Effort Intelligent Equipment и GSK CNC Equipment. Първият от тях разработва и произвежда роботи за дома, образованието и развлеченията, а останалите две компании специализират в сервизните роботи.

Коментари по темата: „Китайската роботика се развива екстремно бързо”

добавете коментар...

  1. :о)

    В Китай ще има собствени роботи, едва когато Японци и Американци ги измислят, патентоват и въведат в масово производство, за да могат китайците да ги копират и да ги сложат в
    white box.

  2. Anonymous

    най краткия виц : китайски робот

  3. Anonymous

    кви са тея гигански заварки от тоя робот ?

Коментар