Dell с рекордни продажби на РС, но и със солидна загуба

Dell постигна най-добрите си резултати в продажбите на РС от края на 2011 г., но като цяло отчете сериозна загуба за последното тримесечие

Американският ИТ гигант Dell обяви загуби в размер на $1,4 млрд. за четвъртото тримесечие на финансовата 2017 г., което приключи на 3 февруари.

Загубите на компанията са със 742% по-големи, отколкото за същия период на миналата година, когато възлизаха на $168 млн. Приходите на Dell за тримесечието достигнаха $20,1 млрд., или с 58% повече на годишна база.

Като цяло за годината, Dell отчита приходи от $61,6 млрд, или с 21% повече спрямо финансовата 2016 г. Оперативната загуба се е покачила с 533% до $3,3 млрд.

Една от причините за загубите е придобиването през 2015 г. на EMC за рекордните в ИТ индустрията $67 млрд. Dell все още изплаща дългове на EMC, а освен това  изкупува обратно акции.

Друг фактор, повлиял силно на финансовите резултати на компанията, са увеличените разходи за компоненти, в частност на паметите и дисплеите.

Подразделението за персонални компютри Dell Client Solutions Group същевременно бележи ръст от 11% на приходите, които достигат $9,8 млрд. през тримесечието. Като цяло за годината, подразделението е генерирало $36,8 млрд., или с 2% повече спрямо предходната година.

Dell е продала 11 млн. РС в периода ноември-януари, което е най-висок резултат от последното тримесечие на 2011 г. досега. Ръстът спрямо същия период на миналата година възлиза на 8,2%.

Коментари по темата: „Dell с рекордни продажби на РС, но и със солидна загуба”

добавете коментар...

  1. :о)

    Интересно ми е като има загуба 3 милиарда, сега акционерите трябва да ДАВАТ ли?
    Или те или получават дебели парички или нищо?

  2. Anonymous

    Облигациите с фиксирана ставка на компанията ще бъдат пуснати на 6 транша, със срок на погасяване от 3 до 30 години.

    Ще има ли PC след 30 год ?

  3. Anonymous

    Оперативната загуба $3,3 млрд.

    Оперативна загуба не означава крайна
    има още разходи да се махат.

Коментар