Toyota залага на изкуствен интелект в разработките

Изкуствен интелект ще помогне на Toyota в създаването на нов тип материали за транспорта на бъдещето. С разработката се занимава изследователския институт Toyota Research Institute.

Става въпрос за нови катализатори за горивни елементи, съобщиха от японската компания. Освен това специалистите на Toyota се фокусират и върху изследванията в областта на материалите за високоефективни батерии.

Очаква се авангардните разработки да способстват появата на нови задвижващи системи с нулеви емисии на вредни газове. Toyota Research Institute ще си сътрудничи в своя проект с водещи научни организации като Станфордския университет, MIT и други американски институти.

Японският автомобилен гигант планира да вложи в проекта около 35 милиона долара в продължение на четири години. В процеса на изследвания ще бъдат приложени технологии с изкуствен интелект и машинно обучение. Очаква се тези инструменти да ускорят процеса на разработка на перспективни материали.

Визията на Toyota за транспорта на бъдещето предвижда използване на горивни елементи като начало на епохата на отказ от невъзобномяемите източници на енергия и прехода към алтернативни енергоносители.

Toyota вече предлага водороден седан Mirai с пробег от над 500 км и експресно зареждане с водород за около 5 минути.

Коментар