Съдебна забрана надвисна над Uber

Google и неговата дъщерна компания Waymo настояват за компенсации и пълна забрана на работата на услугата Uber, заради незаконно придобита интелектуална собственост

Uber, една от водещите в света услуги за таксиметрови услуги, е застрашена от пълно затваряне, в резултат на съдебно дело, инициирано наскоро от интернет гиганта Google, съобщи през седмицата Wired.com.

През февруари тази година Google даде Uber на съд, като обвини компанията в кражба на интeлектуална собственост, принадлежаща на неговата дъщерна компания Waymo. Съдът може да закрие Uber, заради това, че главният свидетел по делото Антъни Левандовски от Uber отказва публично да дава показания в гражданския съд.

В момента Левандовски е вицепрезидент на отдела по перспективни технологии в Uber. Той мотивира своя отказ да се яви в съда като свидетел с опасността да попадне под углавно преследване след даване на показания. По-рано Левандовски работеше в Google, като се твърди, че преди да бъде уволнен е откраднал над 14 000 конфиденциални документа, собственост на Google и Waymo.

Ищецът твърди, че на базата на получената по незаконен начин информация, Левандовски е основал компанията Otto, придобита по-късно от Uber за 680 млн. долара. Сделката по придобиване приключи през август 2016 г. В иска против Uber се посочват щети в размер на 500 млн. долара, нанесен на Waymo.

Google и Waymo преследват не само компенсации за нанесени щети, но и пълна забрана на работата на услугата Uber. Това е обяснимо предвид факта, че Waymo работи в сферата на автономните автомобили и технологиите за тях, докато Uber, в същото време, планира да се откаже от традиционните коли в полза на самоуправляеми машини във всички градове и държави, в които присъства.

Представители на Uber определят повдигнатите обвинения като безпочвени. Но, в крайна сметка, съдбата на услугата зависи от решението на Левандовски, който макар и да не е обвиняем по делото, може да се окаже подсъдим, след като даде показания.

Коментар