Излезе нова Linux система за нетбуци

Компанията Mandriva пусна версия за нетбуци на едноименната операционна система с отворен код. Дистрибуцията Mandriva Mini е оптимизирана за използване с набиращите популярност евтини лаптопи с малък екран.
В частност, новата операционна система е оптимизирана за работа с флаш памет и включва пълна поддръжка на Wi-Fi и 3G. Системата е малка по обем и се зарежда бързо, отбелязват от разработчика.
Интерфейсът на Mandriva Mini е адаптиран за екрани с диагонал 10-11 инча. Системата идва с основните мултимедийни кодеци за възпроизвеждане на аудио и видео.
Наличните средства за ефективно управление на консумацията на електроенергия увеличават времето за автономна работа на нетбука, когато е захранван от батерии. Mandriva Mini може да се използва на всички платформи за нетбуци, вкл. и най-разпространената – Intel Atom.
Излизането на подобна версия на Mаndriva не е изненада, тъй като разработчикът вече доставя Linux система за лаптопите Intel Classmate PC, както и модификация на Mandriva Linux 2008 Spring за мини лаптопи Asus Eee РС.

Коментар