Android изпревари Windows по интернет трафик

През март интернет активността на потребителите на Android превиши за първи път тази на потребителите на Windows (източник: StatCounter)

За първи път Android изпревари Windows по обем на интернет трафика, консумиран от съответните електронни устройства, сочат данните на StatCounter.

Март се оказа преломен месец за пазара на операционни системи. Интернет активността на потребителите на Android превиши тази на потребителите на Windows, като това се случва за първи път.

По-точно, на Android се падат 37,93% от интернет трафика, а на Windows – 37,91%. Макар и засега разликата да е незначителна, може да се очаква, че в бъдеще тя ще расте, в резултат на преходи на потребителите към мобилни устройства.

Епълските платформи iOS и macOS също имат значителен дял от интернет трафика. На мобилната платформа се падат 13,09%, докато десктоп системата е отговорна за 5,17% от глобалния интернет трафик.

Данните не са еднакви за различните райони. В Северна Америка Windows, iOS и Android имат дялове съответно 39,5%, 25,7% и 21,2%, докато в Европа Windows държи 51,7%, а Android – 23,6%. Лидер в Китай е Android с дял от 52,2%, а Windows има 29,2%.

Коментар