Роботи Starship ще разнасят пици в Европа

Роботи, захранвани с батерии, ще разнасят пици в радиус от един километър около заведенията на Domino’s (източник: Starship Technologies)

Икономични роботи ще разнасят пици по поръчка в градове из Германия и Нидерландия, след като Starship Technologies подписа договор с Domino’s за „нискоемисийни доставки” за избрани заведения в Европа.

Поръчките ще се изпълняват от роботи, захранвани с батерии, които харчат енергия „колкото крушка”. Роботите ще разнасят пици в радиус от един километър около заведенията на Domino’s в определени градове в Германия и Нидерландия, съобщи GreenTech.bg.

Проектирани да доставят най-различни стоки с максимална скорост от 6 км/ч, роботите на Starship Technologies могат да намалят разходите на бизнеса, замърсяването на въздуха и емисиите на CO2, свързани с автомобилния превоз в градски райони.

Пуснати за първи път през 2014 г., автономните роботи вече са тествани в Лондон, Хамбург, Дюселдорф и Берн. Техни „колеги” обслужват някои доставки на куриерски служби като Hermes и JustEat.

Domino’s Pizza Enterprises, с която пицариите Domino’s имат франчайз договори, ще наблюдава партньорството и ще продължи да оценява използването на наземни и въздушни роботизирани доставки. Корпорацията изпълнява проект DRU за роботизирани услуги, който се фокусира върху технологии за доставки чрез безпилотни летателни апарати и роботи.

Роботизираното разнасяне на пиците ще надгради сега съществуващите модели на доставка – включително чрез автомобили, скутери и електрически велосипеди, пояснява Дон Мейдж, изпълнителен директр на групата Domino и неин управляващ директор.

Коментар