Състезание на НАСА този месец у нас

Инициатива на НАСА стимулира хората по целия свят да експериментират и разработват решения на значими проблеми, ползвайки съвременни технологии

Международно състезание на НАСА, което насърчава разработките с отворен код за решавана на значими проблеми, ще се проведе в края на април в над 130 града от всички континенти, вкл. и у нас.

Домакини на „NASA International Space Apps Challenge” тази година са Софтуерeн университет – София, Бургаският свободен университет, Висше училище по сигурност и икономика – Пловдив и Русенски университет „Ангел Кънчев”.

NASA International Space Apps Challenge се явява модел за иновации. Инициативата стимулира хора по целия свят да експериментират и разработват решения, приложения или прототипи с отворен код, ползвайки съвременни технологии.

Най-голямата мотивация за повечето участници е възможността да имат принос в решаването на значими проблеми, засягащи живота на нашата планета и космоса, съобщиха от Булсатком – партньор в инициативата у нас.

Чрез използване на свободно достъпни данни, доставени чрез мисиите на НАСА, и с помощта на модерни технологии, участниците ще разработват решения на едно или повече от зададените предизвикателства в няколко категории: Земя, Планети, Опасности, Екосистемa, Създай идея.

Регистрацията за състезанието ще бъде активна до 29 април включително, като е предвидена и възможност за виртуално участие от всяка точка в България.

Участниците ще могат да започнат своите разработки, индивидуално или в екип, веднага след обявяване на предизвикателствата и ще  разполагат с 48 часа на 29 и 30 април, за да изготвят и финализират проектите си, които може да са на ниво концепция, прототип или готово решение.

Местно жури ще определи най-добрите проекти, които ще се състезават на глобалните финали. България ще се състезава с 12 разработки – най-добрите три от всяка локация.

Коментари по темата: „Състезание на НАСА този месец у нас”

добавете коментар...

  1. ха

    Искат разработки, но не казват инструментариумът за тези разработки как ще си го осигуриш – т. е. тези “модерни технологии” ти ли ще си ги купиш преди участието? Поне някакъв източник за достъп до информация да бяха предоставили. И не говоря за данни на NASA, като например карти на Марс. Колкото и карти да имаш, то с тях марсоход няма да ти е по-лесно да построиш.

Коментар