Seagate обяви най-тънкия външен HDD

Флагманът в обновената линия външни твърди дискове на Seagate е портативният FreeAgent Go, който е най-тънкият на пазара, твърдят от компанията. С дебелина само 12.5 мм, устройството спокойно се побира в джоба, като при това е подсилено със защита от удар и вибрации.

По-високи надеждност, бързина и капацитет характеризират устройствата за преносимо съхранение на данни, които Seagate пуска на пазара, съобщиха от дистрибутора АСБИС България. Новото поколение на семейството FreeAgent включва настолни и мобилни модели за Mac и Windows компютри, предназначени да архивират, пренасят и защитават непрекъснато растящите обеми цифрова информация: документи, снимки, видео и музика.

“Първо в индустрията” предложение е и комбинацията от FreeAgent Go външен диск с докинг-опция за лесна смяна на работната ситуация без превключване на кабели. С капацитет до 500 GB, FreeAgent Go премахва разликата между преносимите и настолните решения, с достатъчно пространство за цели филмотеки, музикални колекции и фотоалбуми.

Ръстът на продажбите на външни устройства с 2,5-инчов форм-фактор е много висок – почти два пъти за първото шестмесечие на 2008 година, в сравнение със същия период на 2007, посочват от IDC. Темповете са много по-високи от общите за пазара и се дължат на удобните размери и лесно свързване на продуктите, както и от големия им капацитет и достъпни цени, коментират анализаторите.

Настолната докинг станция за FreeAgent Go се продава отделно, заедно с черен калъф от изкуствена кожа за допълнителна защита. Сега най-масовият външен диск на Seagate се доставя в разнообразие от цветове – сребрист, черен, червен и син. Пакетът включва гъвкав тънък USB 2.0 кабел.

Новите 3,5-инчови настолни решения FreeAgent Desk и FreeAgent XTreme предлагат капацитет до 1,5 ТВ. Дизайнът им предвижда както хоризонтално, така и вертикално разположение за оптимизиране на работното пространство. Дискът FreeAgent Desk е със сребрист алуминиев корпус и интерфейс USB 2.0. Моделът FreeAgent XTreme е в черен алуминиев корпус и предлага три възможности за свързване – eSATA, USB 2.0 и FireWire 400.

Всички устройства от семейството Seagate FreeAgent са придружени от софтуер Seagate Manager за автоматизирано архивиране по график, както и за синхроинизация на данните между множество компютри. Моделите FreeAgent за Windows също така са защитени със софтуерно-базирано AES-256-битово криптиране и Seagate DrivePass защита с парола за достъп до устройствата. Програмните средства помагат да се пести енергия, като поставят дисковете в режим на “сън”, ако не се осъществява достъп към тях в продължение на 15 минути.

Специално за Мас общността Seagate доставя отделни варианти на устройствата. FreeAgent Go for Mac и FreeAgent Desk for Mac са форматирани за употреба с Mac OS X базирани машини направо от кутията. Те също така са “Time Machine ready” с възможностите за свързване по FireWire800/400 или USB 2.0.

Новите устройства на Seagate се очакват на пазара у нас до края на октомври, съобщи Константина Маврова, продуктор мениджър в АСБИС.

Коментар