60% от ИТ спецовете в САЩ си търсят нова работа

Около 60% от специалистите по информационни технологии в Съединените щати търсят нова работа. Това е изводът от проучване на Асоциацията на компютърната индустрия CompTIA, базирана в Чикаго.

Четири от всеки пет анкетирани признават, че активно търсят смяна на работната среда. Търсенето на по-високо заплащане е основната причина хай-тек спецовете да посещават сайтовете и рекламите за работа.

Освен финансови подобрения, ИТ специалистите търсят и нови възможности, които да стимулират тяхната креативност, установява още проучването. Две трети от анкетираните твърдят, че работата им в момента не предлага шанс за повишение.

Изследването на CompTIA потвърждава един отдавна известен факт, че ИТ хората в САЩ не се задържат дълго на едно място. 52% от търсещите промяна са прекарали по-малко от 3 години на настоящата си позиция.  

Междувременно, друго проучване установява ръст в заетостта в САЩ. Индексът “Monster Employment” (от сайта Monster.com) се е увеличил с 8 пункта до 173 през август, което е 22% ръст спрямо нивото от миналата година. Расте търсенето на специалисти в сферата на мениджмънта, финансите и информационните технологии.

Изследване на Обществото за информационен мениджмънт (SIM) прогнозира, че към 2010 година в САЩ ще бъдат открити 21 милиона нови работни места. Но само 17 милиона нови работници ще влязат в тази ниша.

Според правителственото бюро за трудова статистика, ИТ индустрията е най-бързо растящият сектор в американската икономика, с очакван ръст от 68% до 2012 година.

Коментар