Надига се вълна срещу защитата от копиране на CD-та

Световен ден срещу технологиите за защита от презапис на компактдискове с цифрова музика и програми организират активисти от Фондацията за свободен софтуер (FSF). DefectiveByDesign.org, подгрупа на FSF, ще проведе на 3 октомври акция, целяща да разкрие заплахите от системата за защита на авторските права върху цифрово съдържание, или DRM (от digital rights management).
“Бунтът” е провокиран от случаи на използване на DRM дискове, които предизвикаха уязвимост на потребителските компютри към вируси и спайуеър, както и от опасения за нарушаване на човешките свободи.
Технологията DRM се вгражда във все повече софтуерни и музикални CD, за да предотврати нелегалния презапис на съдържанието от потребителите. Обикновено DRM използва криптиране на данните, така че достъп до тях да имат само оторизирани потребители, и цифрова маркировка на съдържанието, която не позволява неговото свободно дистрибутиране.    
DRM, по своята природа, е предизвикателство за хакери и програмисти, някои от които успяха да надхитрят системата. Наскоро един такъв продукт ефективно заобиколи DRM защитата в Windows Media Player и Microsoft беше принудена да пусне “кръпка”, за да реши проблема със своята система. 
Недоволство от DRM технологията все по-гласно изразяват и различни институции. Британската библиотека, например, се оплаква, че технологията затруднява способността й да използва дигитални материали за своите цели. Кралският национален институт за слепите пък твърди, че DRM възпрепятства използването на електронни книги, които работят със софтуер, предназначен да накара компютрите да четат текст “на висок глас”.
Активистите от DefectiveByDesign.org се опасяват от предстоящото вграждане на технологията за защита в DVD-тата с висока резолюция (форматите HD и Blu-ray). Според специалистите, това ще позволи безпрецедентно следене и контрол върху навиците на потребителите.
Анти-DRM групата търси подкрепа за своята кампания и от звездите в шоу бизнеса. През юли тя направи опит да привлече към каузата фронтмена на рок групата U2 и дългогодишен борец за защита на авторските права – Боно. Засега обаче още няма отговор от негова страна дали ще подкрепи акцията.
Проблемът с DRM се дискутира и по повод третата версия на популярния GPL лиценз за отворен софтуер. Документът, който в момента се ревизира от Фондацията за свободен софтуер, подкрепя развитието на отворения код. Много от специалистите са на мнение, че в него правилно са включени анти-DRM условия, тъй като технологията за защита от презапис противоречи на духа на отворения код.
Изненадващо обаче, създателят на ядрото на Linux, финландецът Линус Торвалдс заяви, че DRM може да играе съществена роля в сигурността. Според него, предложената ревизия на лиценза GPL е отишла твърде далеч.

по темата: „Надига се вълна срещу защитата от копиране на CD-та”

добавете коментар...

  1. Dimbi

    Малко са ми странни тези акции. Всеки има право да си защити продукта – който иска, нека не го защитава. Но къде са парите тогава? Нали целия свят около тях се върти.

Коментар