AMD придобива VR интелектуална собственост

AMD се сдоби с технологии и специалисти на компанията Nitero

AMD закупи интелектуална собственост и ключови инженерни таланти от Nitero – компания-пионер в безжичните решения за виртуална (VR) и допълнена (AR) реалност.

С новата си придобивка AMD ще може да предложи на производителите на VR шлемове и решения ключови технологии за създаването на по-поглъщащи изживявания в света на виртуалната и добавената реалност.

„Оплитащите се кабели на шлемовете често пъти са значителна пречка за широкото разпространение на VR”, каза по този повод Марк Пейпърмастър, главен технологичен директор на AMD. По неговите думи, безжичната VR технология може да реши това предизвикателство.

Nitero е проектирала чип с оформяща лъча антенна решетка (масив от излъчващи елементи), работещ в милиметровия обхват. Използвайки високопроизводителна безжична комуникация на 60 GHz, технологията има потенциал да осъществи многогигабитово предаване с ниска латентност във VR среди с мащаба на една стая.

Характеристиките с оформяне на лъча решават изискването за пряка видимост, свързани с традиционните високочестотни системи, работещи на милиметрови вълни. Кабелните VR шлемове могат да отпаднат и потребителите по-удобно да се насладят на виртуалната и добавената реалност.

Съоснователят и главен изпълнителен директор на Nitero – Пат Кели – се присъединява към AMD като корпоративен вицепрезидент по интелектуална собственост за безжичните решения.

Коментар