Милиони компютри заразени през уязвимост в Word

Новооткрита уязвимост засяга всички Windows версии на текстовия редактор Word

Уязвимост от типа „zero day” в текстовия редактор Word е използвана от киберпрестъпници за разпространение на най-опасния банков троянец Dridex.

Според експертите на Proofpoint, дупката е позволила на атакуващите да разпространят вредоносен RTF документ на милиони компютри, голяма част от които се намират в Австралия.

Уязвимостта е открита най-напред от специалистите на McAfee. Тя позволява на атакуващите да заобиколят вградените средства за защита, не изисква пускане на макроси и работи дори на Windows 10 – най-сигурната платформа на Microsoft.

Уязвимостта засяга всички Windows версии на текстовия редактор Word. Хакерите могат да заредят дистанционно вредоносен софтуер на компютъра на жертвата и вече са се възползвали от това.

Опасният банков троянец се разпространява чрез прикачен файл към имейл съобщение

Потенциалните жертви са получавали имейли с прикачени файлове във формат .RTF, съдържащи изпълним HTML документ с разширение .HTA. При отваряне на файла, вредните скриптове автоматично инсталират на компютъра Dridex botnet 7500 – една от многото версии на опасния банков троянец.

Епидемията от Dridex се разрази през 2015-2016 г. Попадайки в системата чрез макроси в документи от Word и таблици на Excel, троянецът подчинява РС-то и го превръща в част от ботнет, управляван от хакерите.

Коментари по темата: „Милиони компютри заразени през уязвимост в Word”

добавете коментар...

  1. Named

    Е, ако Линукс стане някога популярна потребителска.
    OS система, то ще и се случи същото като MS Windows, Mac OS.

  2. фдфд

    ****** Аман от глупаци.

  3. Anonymous

    Честито на печелившите и сега да не забравят да си ъпдейтнат виросния Windows 10!!!!!!
    Все повече приветствам Linux със всичките си версии и наи вече Ubuntu os Debian os Mint Steam os Stotinka os и вече игрите вървят всяка 2-4 е има под Linux 😉

Коментар