Адронният колайдер ще тръгне отново догодина

Големият адронен колайдер, намиращ се близо до Женева, няма да работи до пролетта на 2009 година, докато инженерите разследват проблема с магнитите на машината. Инцидентът от 19 септември тази година причини щети, изразени с изтичане на един тон хелий в дългия 27 километра тунел, предназначен за експеримента.

Според официално изявление, нужното време за подробно изследване на проблема изключва рестартиране на адронния колайдер преди изтичане на зимния период за поддръжка на лабораторията.
Колайдерът е построен с цел да сблъска протони с много висока скорост, пресъздавайки условията, последвали Големия взрив. Учените възлагат надежди на този експеримент да хвърли светлина върху основни физични въпроси.
От Европейския център за ядрени изследвания (CERN) казаха, че възникналият проблем, идващ скоро след успешното стартиране на Големия адронен колайдер (LHC) на 10 септември, без съмнение ще окаже сериозно психологическо напрежение на всички, участващи в проекта.
Говорител на CERN посочва пред BBC News, че на този етап все още не ясно кога колайдерът ще може да бъде рестартиран, след като премине редовното зимно изключване на лабораторията, което се прави отчасти и за да бъдат спестени пари за електричество по време на този период.
Съществуват множество фактори, които могат да повлияят на отварянето на лабораторията, включително продължително застудяване на времето. От CERN обясниха, че обикновено те започват да възстановяват работата на цялата ускорителна верига в края на март и началото на април, като LHC се намира на края на тази верига.
И макар вкарването на поток от протони в адронния колайдер да отнема време, за организацията това ще бъде приоритет през следващата година. Ускорителната верига подготвя лъчите да бъдат изстреляни през машината с цел осъществяване на сблъсъци между протоните, които ще помогнат на физиците да изучат сътворението на Вселената.
Случилият се през миналия уикенд проблем, когато срив, познат като изгасване, причини 100 от супер охладените магнити на LHC да се загреят до температура от 100 градуса. Пожарната бе извикана веднага, след като един тон хелий изтече в тунела на колайдера, който се намира под френско-швейцарската граница.
LHC разполага с над 1 200 двуполюсни магнита, подредени от край до край в дългия 27 километра тунел с пръстеновидна форма, в който се намира адронният колайдер. Тези магнити насочват лъчите от протони, които се движат в тунела със скорост, близка до тази на светлината. В определени точки лъчите пресичат пътищата си, сблъсквайки се близо до масивни „детектори”, които следят сблъскванията с цел да открият интересни факти.
От CERN съобщиха, че най-вероятната причина за срива в оборудването е грешно свързване между два от магнитите на ускорителя. Именно тази връзка се е стопила по време на тестването на машината и е причинила значителното изтичане на изключително студен хелий. Хелият се използва за охлаждане на магнитите до температура от 1.9 келвина (-271 градуса по Целзий), която е по-ниска от тази в открития космос.
Тези условия правят магнитите супер проводими, което им позволява да генерират големи магнитни полета, необходими за насочване на лъчите от протони, като едновременно с това консумацията им на електричество е сравнително слаба.
Изгасване се случва, когато част от магнита се загрее, което причинява загуба на свойствата за супер проводимост. По принцип, CERN разполага със специални процедури за справяне с изгасвания, преди те да увредят оборудването. В този случай обаче, горещата точка в машината е излязла извън контрол.
От центъра за ядрени изследвания казаха, че всичките системи за безопасност са бил в изправност, но все пак нещо се объркало. Ето защо, за да открият какво се е случило, инженерите решили да влезнат в тунела. Затова един от осемте сектора на LHC ще трябва да бъде затоплен, за да може да се проведе разследването на аварията.

по темата: „Адронният колайдер ще тръгне отново догодина”

добавете коментар...

  1. Колъо Колев

    Пълна глупост! Бог е този, който е създал вселената! И 100 колайдера да построят пак нищо няма да докажат, поради простата причина, че не е имало никакъв Голям взрив.

    Истимата е, че Бог каза и стана! Той е създателя на вселената и единствено когато човечеството признае Създателя си, може да осъзнанае и истината за всичко!

    Вярвайте в Исус! Не вярвайте в колайдери и други такива глупави манипулации на политиците и учените!

Коментар