Сгъваеми смартфони ще излязат чак през 2019 г.

Samsung изглежда е най-близо до реализация на концепцията за сгъваеми смартфони

Появата на сгъваеми смартфони се отлага с две години. По-рано анализаторите очакваха подобни устройства да излязат през 2017-та, но актуална прогноза на Strategy Analytics сочи към 2019 г.

Новото поколение сгъваеми смартфони не са онези устройства, при които екранът и частта с клавиатурата са съединени посредством шарнирен механизъм. Става въпрос за смартфони с гъвкави дисплеи и други компоненти, които позволяват на устройството да променя формата си.

Strategy Analytics очаква сгъваемите устройства да заемат 0,1% от пазара на смартфони през 2019 г., а в следващите две години делът им да нарасне съответно до 0,7% и 2,2%. Проникването на тези устройства ще достигне 3,5% през 2022 г.

Анализаторите рязко понижиха прогнозата си за навлизането на сгъваемите смартфони. Първоначално се очакваше делът на тези устройства да достигне 12% към 2022 г.

Миналата година Samsung разкри, че работи по създаване на сгъваем смартфон. Според неофициални източници, компанията скоро ще пристъпи към тестване на прототип на смартфон с два OLED екрана, които могат да се сгъват под ъгъл до 180%.

По-рано този месец представител на Samsung Display заяви пред журналисти, че технологията за сгъваеми смартфони ще узрее през 2019 г. Samsung не бърза с пускането на подобни устройства, тъй като в момента на мобилния пазар е актуална тенденцията за смартфони без рамка.

Коментар